Aktivnosti projekta PRSTEN POTPOREPrsten potpore

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za zapošljavanje 104 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Projekt „Prsten potpore“ prijavljen je na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020.

Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika.
Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 25 osnovnih i 7 srednjih škola na području Županije na nepuno radno vrijeme (minimalno 20, maksimalno 35 sati), odnosno na puno radno vrijeme.
Natječajni postupak provode škole koje na svojim web stranicama objavljuju Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2017./2018. i provode selekciju kandidata. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola.


OpširnijePrsten potpore

Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.


OpširnijePrsten potpore

U Dvorcu Lužnica u Zaprešiću održana je završna konferencija EU projekta „Prsten potpore“ koji se u školskoj godini 2016./2017. provodio u 26 osnovnih i 6 srednjih škola na području Zagrebačke županije. U sklopu ovog projekta bilo je angažirano 92 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji su pomagali u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.


OpširnijePrsten potpore

Iznimna nam je čast pozvati Vas na završnu konferenciju projekta Prsten potpore koja će se održati u utorak, 13. lipnja 2017. godine u 11 sati u Dvorcu Lužnica - Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnički odvojak 3, Šibice, 10290 Zaprešić.


PozivnicaPrsten potpore

Korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb – Radionica Zaprešić gostovat će s predstavom „Varijete“ u osnovnim Zagrebačke županije:

  • 5. travnja 2017. u 9,30 u OŠ Josipa Badalića, Graberje Ivanićko
  • 10. travnja 2017. u 10,30 u OŠ Ivan Benković, Dugo Selo i
  • 26. travnja 2017. u 9,30 u OŠ Stjepana Basaričeka, Ivanić Grad

Cilj predstave je upoznati učenike s različitostima osobnosti i ljudske prirode osoba s teškoćama i pomoći u njihovom prihvaćanju u društvo kao ravnopravnih.
Predstavu je osmislio, realizirano i na scenu postavio glumac Željko Mavrović.
Prsten potpore

U srijedu 22. ožujka 2017. Osnovnu školu Milke Trnine posjetili su korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb iz Zaprešića.

Oni su odrasle osobe s posebnim potrebama, a učenicima naše škole predstavili su se predstavom Varijete koju su uvježbavali jednom tjedno gotovo godinu dana. Ovo im je bila 27. izvedba, a predstavu je osmislio, realizirao i na scenu postavio glumac Željko Mavrović.


OpširnijePrsten potpore

U sklopu provedbe projekta „Prsten potpore“, kojim se za 102 učenika s teškoćama u razvoju osiguravaju pomoćnici u nastavi, 2. ožujka 2017. godine u Svetome Ivanu Zelini održana je radionica s ciljem promocije suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova u lokalnoj zajednici.

Domaćin je bila Udruga „Srce“, koja već 11 godina skrbi o djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom.
„Još smo 2008. godine za dijete s posebnim potrebama, osigurali pomoćnika u dječjem vrtiću, što se pokazalo izuzetno dobrim za njegovu integraciju u društvo. Usko surađujemo s odgojno-obrazovnim institucijama na području Svetog Ivana Zeline kako bi djeci s posebnim potrebama, našim štićenicima, početak školovanja bio što manje stresan“, ispričala je Đurđa Penava, predsjednica udruge „Srce“.

Ivančica Prugovečki, voditeljica projekta „Prsten potpore“, koji se sufinancira iz Europskoga socijalnog fonda, naglasila je da je radionica organizirana kako bi se na primjerima dobre prakse Udruge „Srce“ pokazala mogućnost suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova.
„Dobro organizirane i motivirane organizacije civilnog društva upravo i služe da budu spona između osoba koje imaju posebne potrebe, u ovom slučaju učenika s teškoćama u razvoju, i odgojno-obrazovnih ustanova“, rekla je Prugovečki.

Radionica je bila organizirana za nastavnike, stručne suradnike i roditelje učenika s teškoćama u razvoju, kao i roditelje djece s posebnim potrebama koja će tek krenuti u školu. Razgovaralo se kako učenike s teškoćama i njihove roditelje pripremiti za ulazak u redoviti odgojno-obrazovni sustav, na koji način osigurati da se učenici s teškoćama već prvog dana škole osjećaju ugodno u novom okruženju te kako s njima ostvariti osobni kontakt.
„Suvremena, inkluzivna škola svakome mora osigurati odgoj i obrazovanje sukladno njegovim mogućnostima“, dodala je Ivančica Prugovečki.

Tijekom održavanja radionice primjere dobre prakse iznijele su učiteljice razredne nastave iz OŠ Dragutina Domjanića - Tanja Domitran i Martina Potočki, roditelji djece s posebnim potrebama - Sandra Martinjak i Dubravka Geller, a izlaganje „Model suradnje u inkluzivnom odgojno-obrazovnom sustavu“ imao je Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja Profectus.


OpširnijePrsten potpore

Cilj radionice: Predstavljanje koncepta suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova u lokalnoj zajednici – primjer dobre prakse Udruge Srce

Vrijeme održavanja radionice: : četvrtak, 2. ožujka 2017. godine u 10:00 sati

Mjesto:: Udruga Srce - Udruga djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, Petra Preradovića 3, 10380 Sveti Ivan Zelina

Način prijave na radionicu: : Za sudjelovanje na radionici potrebno je popuniti Obrazac prijave. Rok za prijavu na radionicu je 28. veljače 2017. godine.


OpširnijePrsten potpore

Pomoćnici u nastavi, koji su zaposleni u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije u okviru projekta Prsten potpore, uspješno su završili edukaciju o radu na siguran način i zaštiti od požara.

Edukacija je održana u OŠ Pavao Belas (30. siječnja 2017.), OŠ Sveta Nedjelja – PŠ Rakitje (1. veljače 2017.), OŠ Ivan Benković (3. veljače 2017.), OŠ Klinča Sela (6. veljače 2017.), OŠ Dragutina Domjanića (8. veljače 2017.), OŠ Stjepana Basaričeka (10. veljače 2017.) i u prostorijama Zagrebačke županije (17. veljače 2017.) pod stručnim vodstvom djelatnika ESK Croatiaatest d.o.o.


OpširnijePrsten potpore

Tijekom siječnja i veljače 2017. godine održat će se osposobljavanje pomoćnika u nastavi za rad na siguran način i zaštitu od požara. Edukacija će se održati prema sljedećem rasporedu:


OpširnijePrsten potpore

4.242.152,00 kn za 92 pomoćnika u nastavi u školama Zagrebačke županije Zagreb, 20. prosinca 2016. – U prostorijama Zagrebačke županije održana je početna konferencija EU projekta „Prsten potpore“ koji se ove školske godine provodi u 32 osnovne i srednje škole na području županije. Zahvaljujući ovom projektu angažirano je 92 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji u školskoj godini 2016/2017. pomažu u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.

Projekt se provodi od 8. kolovoza 2016. do 7. kolovoza 2017. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 4.242.152,00 kn, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iznose 2.500.000,00 kn, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurana 871.076,00 kn, a preostali dio od 871.076,00 kn Zagrebačka županija će osigurati sama.

Prema riječima voditeljice tima za provođenje projekta „Prsten potpore“ Ivančice Prugovečki provedba projektnih aktivnosti teče prema planu. „Budući je natječajna procedura počela nešto ranije nego prošle godine, imali smo više vremena za kvalitetnu pripremu ovog projekta kojim želimo postići tri cilja. Prvi je socijalna uključenost učenika s poteškoćama u razvoju, drugi cilj jačanje stručnih kapaciteta pomoćnika u nastavi i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, a treći je jačanje svijesti javnosti o ovom društvenom pitanju“, rekla je Prugovečki.


OpširnijePrsten potpore

Poštovani, čast nam je pozvati Vas na početnu konferenciju projekta PRSTEN POTPORE koja će se održati u utorak, 20. prosinca 2016. godine s početkom u 11:00 sati u prostoru Zagrebačke županije, Ul. grada Vukovara 72/V, Zagreb (dvorana 17).


OpširnijePrsten potpore

Projekt Zagrebačke županije i partnera „Prsten potpore“ odabran je za financiranje u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza II" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.

Projekt „Prsten potpore“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju putem angažiranja 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 32 škole Zagrebačke županije. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.


Ukupna vrijednost projekta „Prsten potpore“ je 4.242.152,00 kn, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda iznose 2.500.000,00 kn, a preostalih 1.742.152,00 kn osigurat će Zagrebačka županija.

Prsten potpore

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije – partnerima u projektu „Prsten potpore“. Objava Javnog poziva prva je provedbena aktivnost na ovom projektu koji će se, nakon izvrsnih rezultata postignutih u nastavnoj 2015/2016 godini, vjerujemo nastaviti i u nastavnoj 2016/2017 godini. Javni poziv otvoren je do četvrtka, 18. kolovoza 2016. godine.

Projekt „Prsten potpore“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju putem angažiranja 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 32 škole Zagrebačke županije. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. U nastavnoj 2015/2016 godini projekt je bio financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020.


Na Javni poziv mogu se javiti svi zainteresirani pod uvjetom da imaju minimalno srednjoškolsko obrazovanje te da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak. Također, poželjno je da kandidati posjeduju dodatna znanja i vještine poput poznavanja osnovne razine stranog jezika (engleski/ njemački jezik), da imaju iskustvo u neposrednom radu s djecom s teškoćama u razvoju ili iskustvo u volontiranju.


U sklopu projekta osnovna zadaća pomoćnika u nastavi bit će pružanje osobne stručne potpore učenicima s teškoćama u razvoju kako bi učenici ravnopravno sudjelovali u svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Također, podrazumijeva se pružanje pomoći u socijalizaciji i savladavanju socijalno-psiholoških prepreka, senzoričkih i arhitektonskih barijera te pomoć učenicima s komunikacijskim teškoćama.


Tekst Javnog poziva, u kojem je naveden popis škola kao i broj traženih pomoćnika u nastavi po školama, možete pronaći u prilogu, na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr kao i na službenim web stranicama škola – partnera u projektu. Obrazac prijave i tražena dokumentacija navedena je posebno na svakoj web stranici škole za tu školu, a u slučaju da su kandidatkinje i kandidati zainteresirani za zaposlenje u više škola, prijavu s traženom dokumentacijom dostavljaju zasebno u svaku školu.


OpširnijePrsten potpore

Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.02 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.

Cilj Poziva je omogućiti socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Također, specifični cilj Poziva je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranja.


Prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave i jedinice regionalne (područne) samouprave.

Ukupna financijska alokacija u okviru Poziva je 80 milijuna kuna.


Rok za dostavu dokumentacije u prvoj fazi je 17. lipnja 2016. godine, a za dostavu dokumentacije u drugoj fazi 13. srpnja 2016. godine. Informativna radionica za potencijalne prijavitelje u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2016. godine u konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Donje Svetice 38, Zagreb).


Opširnije