Aktivnosti projekta PRSTEN POTPORE
Prsten potpore

Obavještavamo kandidate prijavljene na natječaj za pomoćnike u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika u školama – partnerima na projektu Prsten potpore, da će se prethodna provjera sposobnosti putem intervijua provesti od 24. kolovoza do 2. rujna 2020. godine prema rasporedu u prilogu.
Na Internet stranicama škola bit će objavljen popis kandidata koji su ispunili formalne uvjete natječaja i koji su pozvani na selekciju.
Ako kandidat ne pristupi prethodnoj provjeri sposobnosti, smatra se da je povukao prijavu na natječaj.
Kandidati mogu pristupiti selekciji ukoliko njihova tjelesna temperatura nije viša od 37,2oC (mjerena prije dolaska u školu), ako se osjećaju dobro i nemaju ukućane u samoizolaciji, ako nisu unutar prethodnih 14 dana boravili u inozemstvu, odnosno ako su boravili u inozemstvu ali imaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, ako nisu u proteklih 14 dana imali kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom te ako nemaju niti jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolju, curenje nosa ili gubitak njuha.
Zbog provedbe epidemioloških mjera i sprječavanja širenja koronavirusa, svi kandidati koji pristupe selekciji, dužni su u prostoru škole nositi zaštitnu masku.


Raspored


Prsten potpore

U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 162 pomoćnika u nastavi i 1 stručnog komunikacijskog posrednika za rad sa 180 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola.


Javni poziv


Prsten potpore

Inicijativom Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije održan je stručni skup na temu „Pravo djece s teškoćama na srednjoškolsko obrazovanje“.
„Županija dugi niz godina ulaže u obrazovanje, a u to se, uz kapitalnu gradnju i nagrađivanje učenika i nastavnika, ubraja i briga za učenike koji imaju teškoće u razvoju. Od 2007. Županija sudjeluje u projektu 'Prsten potpore', kroz koji se osigurava potpora pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama, a današnjim stručnim skupom osvještavamo i problem djece s teškoćama u razvoju u srednjoškolskom obrazovanju. Onoga trenutka kada osvijestimo o kakvom se izazovu radi moći ćemo ga i početi rješavati.“, rekla je Mirela Katalenac, pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, koja je stručnom skupu prisustvovala u ime Županije.
„U praksi se pokazalo da nemamo dovoljan izbor adekvatnih, tržištu rada prilagođenih pomoćnih zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju. Često redoviti programi obrazovanja nisu dobro rješenje jer su oni, za neke učenike s teškoćama, presloženi. Tu zapravo u srednjoškolskom obrazovanju dolazi u pitanje i pravo učenika na daljnje školovanje. U pitanje dolazi i smisao ulaganja u njih kroz vrtiće i osnovne škole ako nema zaokružene podrške i na kraju osposobljene osobe koja se samostalno može uključiti na tržište rada“, rekao je Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja „Profectus“ i predavač na stručnom skupu. Konkretnim rješenjem smatra povezivanje tržišta sa sposobnostima, potrebama i interesima učenika, a u skladu s time i prilagodbu programa njihova srednjoškolskog obrazovanja. Rudolf Vujević, predsjednik Koordinacije za ljudska prava, rekao je da će se ovakve teme i dalje aktualizirati u okviru programa rada Koordinacije. Nakon uvodnoga izlaganja održana je panel rasprava u kojoj su, osim Darka Kobetića, sudjelovali Andrej Peklić, ravnatelj OŠ Pavao Belas iz Brdovca, Ksenija Pavlović, ravnateljica SŠ Ivan Švear iz Ivanić-Grada i roditelji djece s posebnim potrebama Tihana Ostreš i Dubravka Geler.“

Galerija
Prsten potpore

Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije organizira stručni skup na temu „Pravo djece s teškoćama na srednjoškolsko obrazovanje“ u utorak, 28. siječnja 2020. godine u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić (Trg dr. Franje Tuđmana 1, Zaprešić) s početkom u 11:00 sati.
Pravo djece s teškoćama na obrazovanje prepoznato je kao temeljno ljudsko pravo. No, specifične okolnosti i nedostatak obrazovnih programa koji odgovaraju interesima, potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u Zagrebačkoj županiji, povod su za otvaranje šire javne rasprave o pravu djece s teškoćama na srednjoškolsko obrazovanje. Ostvaruju li svi učenici u Zagrebačkoj županiji pravo na obrazovanje u skladu s njihovim sposobnostima? Što učenici s teškoćama dobivaju kvalitetnim srednjoškolskim obrazovanjem i kako se to odražava na društvo u cjelini? Što Zagrebačka županija može učiniti kako učenici s teškoćama ostvarili pravo na srednjoškolsko obrazovanje u sredini u kojoj žive? samo su neka od pitanja na koja će, nadamo se, ovaj stručni skup ponuditi odgovore, potaknuti raspravu i inicirati promjene u društvu.
Prsten potpore

I ove školske godine korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb – Radionica Zaprešić s predstavom „Varijete“ gostuju u osnovnim školama Zagrebačke županije. Glumci, odrasle osobe s teškoćama pod umjetničkim vodstvom glumca Željka Mavrovića, kroz predstavu pokazuju mogućnosti inkluzije osoba s teškoćama u društvo i tako učenike upoznavaju s različitostima osobnosti i ljudske prirode osoba s teškoćama i njihovog prihvaćanja u društvo kao ravnopravnih. Cilj je publici potaknuti smijeh, empatiju i pozitivne emocije te promijeniti stavove o osobama s teškoćama, njihovim mogućnostima i kvaliteti života. Predstavu u svakoj školi gleda oko 50 učenika, a fotografije možete vidjeti u galeriji.
Galerija
Prsten potpore

Obavještavamo sve kandidate za pomoćnike u nastavi (i rezerve) izabrane u postupku selekcije u školama – partnerima u projektu Prsten potpore, da će se stručno osposobljavanje pomoćnika u nastavi održati u četvrtak i petak, 5. i 6. rujna 2019. godine u Osnovnoj školi Trnjanska, Trnjanska cesta 99, Zagreb s početkom u 8:00 sati. Samo kandidati koji uspješno završe edukaciju u trajanju 20 sati mogu započeti s radom kao pomoćnici u nastavi u osnovnim i srednjim školama – partnerima u projektu.
Prsten potpore

Obavještavaju se svi kandidati koji su se prijavili za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi u Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi Samobor o izmjeni termina selekcije kandidata – selekcija će se održati u petak, 30.8.2019. godine u 11:45 sati.
Prsten potpore

Obavještavamo kandidate koji su se prijavili na natječaje škola partnera Zagrebačke županije u provedbi projekta Prsten potpore da će se intervjuiranje i odabir kandidata koji će biti zaposleni kao pomoćnici u nastavi u školskoj godini 2019./2020. održati od 27.08.2019. do 04.09.2019., a točan raspored po školama možete pronaći u prilogu. Na web stranicama škola bit će objavljen popis kandidata koji su ispunili formalne uvjete natječaja i koji su pozvani na selekcijski razgovo.
Raspored
Prsten potpore

U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za rad sa 155 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Projekt „Prsten potpore“ odabran je za financiranje u okviru Poziva UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8.845.548,80 kn osigurati Zagrebačka županija.

Natječajni postupak i selekciju kandidata provode škole koje na svojim web stranicama objavljuju Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2019./2020. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola.


Javni poziv


Prsten potpore

Korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb – Radionica Zaprešić s predstavom „Varijete“ gostuju u osnovnim školama Zagrebačke županije. Glumci, odrasle osobe s teškoćama pod umjetničkim vodstvom glumca Željka Mavrovića, kroz predstavu Varijete pokazuju mogućnosti inkluzije osoba s teškoćama u društvo.

Cilj je upoznati učenike s različitostima osobnosti i ljudske prirode osoba s teškoćama i njihovog prihvaćanja u društvo kao ravnopravnih. Predstava kod publike izaziva smijeh, empatiju i pozitivne emocije te mijenja stavove o osobama s teškoćama, njihovim mogućnostima i kvaliteti života.


Raspored predstava


Prsten potpore

U srijedu, 10. listopada 2018. godine, u prostorijama Zagrebačke županije održan je radni sastanak na temu: Ostvarivanje prava na primjereni oblik obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju na području Zagrebačke županije.
Prisustvovali su predstavnici osnivača osnovnih škola s područja Županije, predstavnici Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji te liječnici školske medicine.
Cilj sastanka bio je razmjena iskustava sudionika koji na razne načine sudjeluju u procesu ostvarivanja prava djece na primjerene načine obrazovanja, kao i ujednačavanje prakse kako bi se za sve učenike s teškoćama u razvoju pravovremeno osigurala potrebna pomoć i pravo na primjeren oblik obrazovanja.


Prsten potpore

U četvrtak i petak, 30. i 31. kolovoza 2018. godine, provedena je edukacija kroz koju su odabrani kandidati osposobljeni za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi. Osposobljavanje je proveo Darko Kobetić, prof.reh. iz Centra znanja Profectus iz Jastrebarskog a sudjelovale su 53 osobe.

Tijekom izvođenja stručnog osposobljavanja stavljen je poseban naglasak na konkretnim primjerima iz prakse kroz koje su polaznici usvojili konkretna znanja i vještine za pružanje podrške učenicima s teškoćama u osnovnim i srednjim školama.

Polaznici su aktivno sudjelovali u radu te tako pokazali motiviranost i spremnost za rad u ulozi pomoćnika u nastavi.


OpširnijePrsten potpore

Obavještavamo kandidate koji su u postupcima selekcije izabrani za pomoćnike u nastavi (i njihove zamjene) da će se obavezno stručno osposobljavanje održati u četvrtak, 30. kolovoza i petak, 31. kolovoza 2018. godine u Osnovnoj školi Trnjanska, Trnjanska cesta 99 u Zagrebu s početkom u 8:00 sati.

Stručno osposobljavanje pomoćnika u nastavi provest će Darko Kobetić, prof.reh. iz Centra znanja Profectus iz Jastrebarskog.


Prsten potpore

Raspored selekcije kandidata za pomoćnike u nastavi u školskoj godini 2018./2019.

Informaciju o terminima prethodna provjera sposobnosti kandidata prijavljenih na natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi, a koji su zadovoljili formalne uvjete natječaja – tablica rasporeda nalazi se u prilogu.
Popis kandidata koji mogu pristupiti selekciji bit će objavljen na web stranicama svake škole individualno.

Raspored selekcije ovdje.


Raspored selekcijePrsten potpore

U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 115 pomoćnika u nastavi za rad sa 127 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Projekt „Prsten potpore“ lani je odabran za financiranje u okviru Poziva UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8.845.548,80 kn osigurati Zagrebačka županija.

Natječajni postupak provode škole koje na svojim web stranicama objavljuju Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2018./2019. i provode selekciju kandidata. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola.


Javni pozivPrsten potpore

Zagrebačka županija organizirala je osposobljavanje radnika za rad na siguran način i zaštitu od požara za pomoćnike u nastavi zaposlene u partnerskim školama u sklopu ESF projekta Prsten potpore.

Osposobljavanje je provedeno 25., 26. i 27. travnja 2018. u tri partnerske ustanove: OŠ Pavao Belas, OŠ Klinča Sela i OŠ Ivan Benković, a provelo ga je poduzeće Eurofil d.o.o. kao najpovoljniji ponuđač.
Trošak osposobljavanja ukupno 47 pomoćnika u nastavi snosila je Zagrebačka županija uz dio financiranja iz Europskog socijalnog fonda.


OpširnijePrsten potpore

Projekt „Prsten potpore“, kao primjer dobre prakse uključivanja djece s posebnim potrebama u redoviti sustav obrazovanja, predstavljen je predstavnicima Sarajevskog i Tuzlanskog kantona koji borave u studijskom posjetu RH.

Zagrebačka županija ovaj projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi od školske 2015./2016. godine. Ove je godine potpisan ugovor o njegovu četverogodišnjem sufinanciranju. U 33 osnovne i srednje škole u njega je uključeno 120 učenika za koje je osigurano 109 pomoćnika u nastavi.


OpširnijePrsten potpore

Škole Zagrebačke županije koje su partneri u projektu Prsten potpore od 22. do 29. kolovoza 2017. godine provode postupak selekcije kandidata za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama.

Postupkom selekcije odabrat će se 104 pomoćnika u nastavi za školsku godinu 2017./2018. koji će od prvog dana nastave pomagati učenicima s teškoćama u 25 osnovnih i 7 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija.

Izabrani pomoćnici u nastavi prije početka rada bit će stručno osposobljeni za rad s učenicima, a edukaciju će provesti Centar znanja Profectus iz Jastrebarskog.
Projekt Prsten potpore odabran je za financiranje u okviru Poziva "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III". Projekt će se provoditi tijekom naredne 4 školske godine, a bit će financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i proračuna Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 18.845.548,80 kuna od čega su 10.000.000,00 kuna bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda.
Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu četverogodišnjeg projekta održat će se u petak 1. rujna 2017. godine u Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prsten potpore

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za zapošljavanje 104 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Projekt „Prsten potpore“ prijavljen je na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020.

Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika.
Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 25 osnovnih i 7 srednjih škola na području Županije na nepuno radno vrijeme (minimalno 20, maksimalno 35 sati), odnosno na puno radno vrijeme.
Natječajni postupak provode škole koje na svojim web stranicama objavljuju Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2017./2018. i provode selekciju kandidata. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola.


OpširnijePrsten potpore

Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.


Opširnije