Aktivnosti projekta PRSTEN POTPORE 2015/2016Prsten potpore

Projekt Zagrebačke županije i partnera „Prsten potpore“ odabran je za financiranje u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza II" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.

Projekt „Prsten potpore“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju putem angažiranja 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 32 škole Zagrebačke županije. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.


Ukupna vrijednost projekta „Prsten potpore“ je 4.242.152,00 kn, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda iznose 2.500.000,00 kn, a preostalih 1.742.152,00 kn osigurat će Zagrebačka županija.

Prsten potpore

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije – partnerima u projektu „Prsten potpore“. Objava Javnog poziva prva je provedbena aktivnost na ovom projektu koji će se, nakon izvrsnih rezultata postignutih u nastavnoj 2015/2016 godini, vjerujemo nastaviti i u nastavnoj 2016/2017 godini. Javni poziv otvoren je do četvrtka, 18. kolovoza 2016. godine.

Projekt „Prsten potpore“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju putem angažiranja 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 32 škole Zagrebačke županije. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. U nastavnoj 2015/2016 godini projekt je bio financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020.


Na Javni poziv mogu se javiti svi zainteresirani pod uvjetom da imaju minimalno srednjoškolsko obrazovanje te da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak. Također, poželjno je da kandidati posjeduju dodatna znanja i vještine poput poznavanja osnovne razine stranog jezika (engleski/ njemački jezik), da imaju iskustvo u neposrednom radu s djecom s teškoćama u razvoju ili iskustvo u volontiranju.


U sklopu projekta osnovna zadaća pomoćnika u nastavi bit će pružanje osobne stručne potpore učenicima s teškoćama u razvoju kako bi učenici ravnopravno sudjelovali u svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Također, podrazumijeva se pružanje pomoći u socijalizaciji i savladavanju socijalno-psiholoških prepreka, senzoričkih i arhitektonskih barijera te pomoć učenicima s komunikacijskim teškoćama.


Tekst Javnog poziva, u kojem je naveden popis škola kao i broj traženih pomoćnika u nastavi po školama, možete pronaći u prilogu, na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr kao i na službenim web stranicama škola – partnera u projektu. Obrazac prijave i tražena dokumentacija navedena je posebno na svakoj web stranici škole za tu školu, a u slučaju da su kandidatkinje i kandidati zainteresirani za zaposlenje u više škola, prijavu s traženom dokumentacijom dostavljaju zasebno u svaku školu.


OpširnijePrsten potpore

Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.02 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.

Cilj Poziva je omogućiti socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Također, specifični cilj Poziva je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranja.


Prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave i jedinice regionalne (područne) samouprave.

Ukupna financijska alokacija u okviru Poziva je 80 milijuna kuna.


Rok za dostavu dokumentacije u prvoj fazi je 17. lipnja 2016. godine, a za dostavu dokumentacije u drugoj fazi 13. srpnja 2016. godine. Informativna radionica za potencijalne prijavitelje u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2016. godine u konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Donje Svetice 38, Zagreb).


OpširnijePrsten potpore

Održana je završna konferencija projekta „Prsten potpore“. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, ukupna mu je vrijednost 2,78 milijuna kuna, a omogućio je da 80 učenika s teškoćama u razvoju ima ove školske godine pomoćnika u nastavi. Sredstva su osigurana za 70 pomoćnika, koji rade u 23 osnovne i pet srednjih škola kojima je Županija osnivač.

Projekt je omogućio socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Vjeran Štublin, pročelnik za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, najavio je danas njegov nastavak. Naime, prošloga je tjedna raspisan javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za rad pomoćnika u nastavi u školskoj 2016./2017. godini. „Raduje nas da projekt ide dalje, da se ponovno raspisuje natječaj za pomoćnike u nastavi“, rekao je Štublin. Dodao je da se kroz projekt može povući maksimalno 2,5 milijuna kuna. „Naše su potrebe i veće od toga. Stoga ćemo unutar proračuna Županije pokušati osigurati dovoljno novca da svu djecu koja imaju potrebe za pomoćnicima uključimo iduće školske godine u projekt“, izjavio je Štublin.


Za današnje, završne konferencije projekta, osim predstavljanja njegovih rezultata, govorilo se i o iskustvima Osnovne škole Dubrava, OŠ Vladimir Nazor-Pisarovina, OŠ Dragutina Domjanića i Srednje škole Dragutina Stražimira-Sveti Ivan Zelina, te OŠ Pavao Belas-Brdovec.


Održana je i panel rasprava „Prava i mogućnosti obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije“. Panelisti su bili Jelena Kovačević iz Udruge Srce, Darko Kobetić iz Centra znanja „Profectus“, Damjan Rene Pokos, pomoćnik u nastavi u OŠ Dubrava i Nena Franić, socijalna pedagoginja u OŠ „Ivan Benković“ u Dugom Selu.


ZahvalaVrijeme i mjesto održavanja: Završna konferencija projekta održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. godine od 11,00 do 14,00 sati u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb

Cilj konferencije: Na završnoj konferenciji predstavit ćemo rezultate provedbe projekta Prsten potpore, ali i potaknuti raspravu o pravima i mogućnostima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije.


Opširnije


U sklopu projekta „Prsten potpore“, u utorak, 26. travnja 2016. godine od 13 do 16 sati održana radionica za pomoćnike u nastavi i koordinatore u projektu.

Radionica je organizirana u suradnji s udrugom „Forum za slobodu odgoja“, a cilj joj je bio podijeliti iskustva i zapažanja o dosadašnjem tijeku provedbe projekta. Trenerice " Foruma za slobodu odgoja" Nina Vrdoljak, Ana Munivrana i Višnja Pavlović iznijele su iskustva suradnje pomoćnika u nastavi s učenicima s teškoćama, njihovim roditeljima i koordinatorima – stručnim suradnicima škola koje provode projekte koji potiču inkluzivno obrazovanje.
OpširnijeVrijeme i mjesto održavanja: Radionica će se održati u utorak, 26.4.2016. godine od 13:00 do 16:00 sati u Srednjoj strukovnoj školi Samobor (mala dvorana), Andrije Hebranga 26, Samobor

Cilj radionice je podijeliti iskustva suradnje škole i pomoćnika u nastavi, najprije od strane pozvane predavačice (Nina Vrdoljak), koja ima veliko iskustvo u radu s djecom s organski uvjetovanim smetnjama ponašanja, kao i iskustvo suradnje s pomoćnicima u nastavi s aspekta škole, a zatim i omogućiti međusobnu razmjenu iskustava i praksi sudionika radionice.
Prijava


Opširnije


Korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb – radionica Zaprešić nastupili su 30. ožujka u Srednjoj školi Jastrebarsko s predstavom Varijete. „Svi smo mi isti, ali se i razlikujemo. To je bit ove predstave: isti u različitosti”, istaknuo je umjetnički voditelj Željko Mavrović.

Svatko od šest glumaca ima kratku, zanimljivu ulogu kroz koju može pokazati talent i pritom zabaviti publiku. Točke se temelje na gesti, skladnosti pokreta i zvučnih efekata, lutkarstvu, komunikaciji, interakciji, humoru, pantomimi, recitalu poetskog teksta i plesu.


Opširnije


Početna konferencija projekta Prsten potpore održana je u četvrtak, 17. prosinca 2015. godine u prostorijama Zagrebačke županije.

Početnoj konferenciji nazočilo je i nekoliko ravnatelja škola koji sudjeluju u projektu, koordinatori, pomoćnici i učenici.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević naglasivši kako je ovo izuzetno važan projekt za cijelu Županiju. „Svjesni smo da je ovim projektom zadovoljeno 70 posto potreba za pomoćnicima stoga ćemo i dalje poduzimati sve potrebne radnje kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju županijskih osnovnih i srednjih škola imali uvjete za kvalitetno obrazovanje“ poručio je Vujević.


Opširnije


Početna konferencija projekta Prsten potpore održat će se u četvrtak, 17. prosinca 2015. godine u prostorijama Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica grada Vukovara 72/V, dvorana 17) s početkom u 11:00 sati.

Projekt Prsten potpore se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020".

Projekt Prsten potpore omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. Projektom se osigurava stručna pomoć za 80 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranih 70 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi u 28 škola Zagrebačke županije.


Opširnije


Druga grupa pomoćnika u nastavi i kandidata za pomoćnike u nastavi - rezervni pomoćnici (36) u okviru projekta Prsten potpore -"Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama" – broj poziva UP.03.2.1.01 uspješno je završila edukaciju u trajanju 20 sati (18.-20. studenog 2015. godine) o osnovnim načelima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju s naglaskom na inkluzivno obrazovanje.


Opširnije


Prva grupa pomoćnika u nastavi, zaposlenih u okviru projekta „Prsten potpore“, uspješno je završila edukaciju o osnovnim načelima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju (9.-11. studenog 2015. godine).
U 20 nastavnih sati 41 polaznik upoznat je s karakteristikama učenika s teškoćama u razvoju, načinu pružanja podrške učenicima i suradnji s nastavnicima, stručnim timom škole, roditeljima učenika i drugim učenicima u razredu te pravima učenika s teškoćama u razvoju. Također, edukacijom je posebni naglasak stavljen na važnost inkluzivnog obrazovanja.


Opširnije


Zagrebačka županija s partnerima u sklopu projekta "Prsten potpore" u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.01 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020 objavljuje JAVNI POZIV za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije – partnerima u projektu "Prsten potpore"

Natječaj za zapošljavanje pomoćnika u nastavi objavljen je na Internet stranicama škola – partnera u projektu, a otvoren je do 14. rujna 2015. godine.